zaterdag 13 oktober 2012

Bonita Avenue

Het boek Bonita Avenue van Peter Buwalda is het verhaal van een familie die langzaam maar zeker en onvermijdelijk uit elkaar valt, hetzij door de dood, hetzij door in het leven banden te verbreken. Het is het verhaal van menselijke onvermogens, verraad en zelfdestructie.

De spanning zit ‘m niet in de afloop, want die is al in een vrij vroeg stadium bekend. De spanning zit ‘m vooral in het hoe en het waarom van de desintegratie van een op het oog redelijk gelukkig en succesvol gezin.

De personages zijn immer op de vlucht; voor zichzelf, voor het leven en voor de ander. Niet dat dit ergens toe leidt overigens.

Uit het bovenstaande zou de conlusie getrokken kunnen worden dat Bonita Avenue een treurige en sombere roman is. Dat is niet zo. Als ik een etiket op deze roman zou moeten plakken, zou ik het een dark comedy willen noemen, want er valt namelijk redelijk veel te (glim)lachen, vooral om de  absurde situaties en de rake typeringen van de schrijver. Want schrijven kan Buwalda wel.

Dit boek doet me in de verte wat denken aan de romans van John Irving: absurde situaties, en een sterk, afgerond verhaal met hoofdpersonen die niet bepaald clichématig worden neergezet. De thematiek is toch vooral het menselijk onvermogen om gelukkig met jezelf en met de ander te kunnen worden.

Waar Irving zijn personages uiteindelijk vaak na een lange zoektocht (die tot inzichten en wijsheden leidt) toch het geluk laat vinden is daar bij Buwalda geen sprake van. Zelf een lange zoektocht naar zingeving brengt de mens uiteindelijk geen stap verder.

Het was niets, het is niets en het zal nooit iets worden.

*****

Geen opmerkingen:

Een reactie posten